ΑΡΧΙΚΗ

Χρυσή Αυγή - Η Φωνή της Μακεδονίας

Ενημέρωση : : Σάββατο, 8 Απριλίου 2017 - 12:00

Μετά τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έρχονται και τα λουκέτα στα πανεπιστήμια!

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το ΑΠΘ καθώς δεν υπάρχει πλέον απόθεμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πανεπιστημίου. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα έσοδα ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ περίπου βάσει του προϋπολογισμού. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται έλλειμμα 6,15 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας θα υπάρξει και σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατετέθη στο Υπουργείο Παιδείας τα έξοδα ξεπερνούν το ποσό των 22.000.000 €. Οικονομική ανάσα αποτελούν για το πανεπιστήμιο τα κονδύλια που προέρχονται από την Επιτροπή Ερευνών καθώς και για αυτό το χρόνο η επιχορήγηση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.

Φέτος το ΑΠΘ έλαβε επιδοτήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και συμμετέχει σε διάφορα άλλα προγράμματα καλύπτοντας εν μέρει τις ανάγκες του. Όμως αυτό δεν είναι πλέον αρκετό. Προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του οι αρμόδιοι φορείς κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να μεσολαβήσει για την επίλυση του προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, πέρα από το πρόβλημα λειτουργίας, θα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οι φοιτητές με τις σπουδές τους.

Η μείωση κονδυλίων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε διάφορους τομείς (φύλαξη, καθαριότητα κλπ) είναι μια πρόοδος αλλά δεν είναι ικανοποιητική. Βέβαια αυτό που αποσιωπάται σκοπίμως είναι διάφορες συνεργασίες που αποσκοπούν στον πλουτισμό διαφόρων προσώπων και όχι στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως η υπερτιμολόγηση αναλωσίμων που γίνεται σε διάφορες περιπτώσεις (π.χ. με την προμήθεια πετρελαίου, γραφικής ύλης κλπ), καθώς και περιπτώσεις ατόμων τα οποία χάρη στις γνωριμίες τους κατέχουν θέσεις μέσα στο πανεπιστήμιο (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που δημιουργούνται για την εξυπηρέτηση των προσώπων αυτών).

Αυτό το σάπιο σύστημα οδηγεί σε χρεοκοπία το εν λόγω δημόσιο ίδρυμα και αναγκάζει την εκάστοτε κυβέρνηση να συντηρεί τους συγκεκριμένους κηφήνες. Κατά συνέπεια το κράτος επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα τα οποία επωμίζεται ο λαός μέσω των φόρων. Φόροι που σπαταλήθηκαν για τις «εκλεκτές» προτιμήσεις της πρυτανείας, που αγόρασε τουαλέτα 30.000 ευρώ και για να μπορούν ανενόχλητοι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου να διαχειρίζονται την τύχη των πολιτών αυτής της πόλης.